نام کهربا برگرفته از واژه ی عربی (Ambergris) است که اشاره به یک نوع چربی یا روغن خوشبو بدست آمده از نطفه نهنگ دارد. امروزه از واژه ی انگلیسی (Amber) در تجارت این گوهر گرانبها استفاده می شود.
کهربا یک نوع فسیلی است که از صمغ درختان کاج در دوره ی چهارم زمین شناسی به وجود آمده و امروزه به صورت اشکی یا کروی با رنگ های زرد، زرد طلایی، نارنجی، قهوه ای، بی رنگ، قرمز، سبز و آبی در طبیعت یافت می شود، البته در بین آن ها رنگ آبیبسیار کمیاب و با ارزش است.
صمغ درختان به دلیل داشتن چسبندگی بعضاً حشرات و گیاهان را به خود جذب می کنند که در برخی کهربا ها دیده می شود. در مواردی که ناخالصی از کانی پیریت باشد موجب بوجود آمدن رنگ آبی در کهربا میشود البته وجود این ناخالصی ها بر خلاف دیگر گوهرها بر ارزش کهربا می افزاید.
بعضاً برخی کهرباها دارای حباب های ریزی هستند که باعث کدر شدن گوهر می شود از این رو آن را در روغن شلغم می جوشانند تا حباب های هوا از درون کهربا خارج شود.
یکی از خواص کهربا تولید الکتریسیته ساکن است. در صورتی که قطعه ای کهربا را با پارچه ای پشمی مالش دهیم در اصطلاح باردار شده و اشیاء کوچک را به طرف خود جذب می کند. مهمترین کهرباها مربوط به دریای بالتیک و جمهوری دومینیکن می باشند. بعضاً کهرباها با قدمت ۳۲٠میلیون ساله در این منطقه یافت شده اند. کهربا در مقابل حرارت و خراشیدگی بسیار آسیب پذیر است.
اعتقادات: موجب افزایش زیبایی و جذابیت شده و به جذبه ی عشق کمک می کند همچنین تحت عنوان چشم زخم و ضد طلسم استفاده می شود.
اسامی دیگر: Succinate , Resin , Bernstein , Ambroid Glessum
خصوصیات گوهر
شفافیت: شفاف تا کدر
سختی مو: 2.5-2
وزن مخصوص: 1.1-1
ضریب شکست نوری: 1.545-1.539
خواص نوری: ندارد
بازگشت نوری: ADR-SR
شکست دوگانه: ندارد
تفرق نور: ندارد
سیستم کریستالی: بی شکل(آمورف)
رنگ سائیدگی: سفید
فرم شکستگی: صدفی
کیلواژ: ندارد
جلاء: صمغی
ترکیب شیمیایی: C10H16+O
جرم مولکولی (gm): 180.29
فلورسانس: سفید متمایل به آبی و سبز