سنگ ها و گوهر های قیمتی، دنیای متنوع و زیبایی دارند و همین تنوع سبب می شود که گاه در تشخیص این سنگ ها از یکدیگر و نحوه ی استفاده از آن ها با مشکلاتی مواجه شویم. حتی پادشاهان و اشراف نیز گاه با این مشکلات دست و پنجه نرم می کردند تا حدی که عده ای برای اثبات دقت و صداقت خود در تشخیص یک سنگ جان خود را بخطر می انداختند. یاقوت سیاه از سنگ های گران بهایی است که همواره جواهرشناسان و کلکسیونرها برای تشخیص آن با مشکلات زیادی رو به رو می شدند.
چینی ها به شدت در حال کریستال سازی و شبیه سازی هستند و مهمترین بخش تشخیص یعنی تشخیص چشمی را کاملا مورد حمله قرار دادند. ایجاد ناخالصی های غیرهمگن و رنگ های مخلوط شده و پراکنده، حاکی از آن است که بزودی تشخیص بسیار سخت تر خواهد شد. اما از طرف دیگر باید این آرامش خاطر را داشته باشیم که تکنولوژی ساخت سنگ های مصنوعی هرگز نمی توانند نتایج آزمایشات دقیق را تحت تاثیر خود قرار دهند. از سوی دیگر، وسایل آزمایشگاهی نیز روز به روز دقیق تر می شوند.
در همین راستا، با پیشرفت علوم در ریاضیات ، فیزیک، شیمی و کشف روابط ریاضی حاکم بر پدیده های فیزیکی و شیمیایی، روشهای تشخیص نوع کانی ها و جواهرات بر پایه روش های دقیق علمی بنیان گذاشته شده، تا آنجا که شاخص های بصری اولیه نیز فرمول بندی شده و تدوین گردیده اند. |